Dezinfectanţii sunt componente chimice cu o acţiune activă antibacteriană capabilă să distrugă micro-organismele nocive. Dezinfectia este este ultima fază a operaţiei de curăţare şi are scopul de a distruge germenii, bacteriile, ciupercile şi alte micro-organisme de pe echipamente şi suprafeţe de lucru, pardoseli, etc. Dezinfectarea poate fi făcută utilizând produse chimice cu următoarele caracteristici:
-au un vast spectru de acţiune împotriva a cât mai multe micro-organisme posibile
-Distrug micro-organismele în scurt timp
-Sunt active la temperaturi joase şi pe o amplă scară de pH
-Nu lasă mirosuri sau pete
-Au un risc mic de reapariţie a micro-organismelor
-Nu sunt corozive pentru metale şi nu deteriorează suprafeţele
SFATURI
Fiecare fază din curăţarea cu detergenţi trebuie să fie urmată de o clătire din ambundenţă cu apă potabilă pentru a evita orice contact între substanţa chimică şi alimente. Este recomandat să se noteze controalele, curăţările şi dezinfectările zilnice şi săptămânale, păstrând aceste note pentru eventuale inspecţii ale Autorităţilor de Control.